Hvad er NemID og hvad kan det bruges til?

NemID er et fælles log-in, der anvendes til at logge på både offentlige og private selvbetjeningsløsninger i Danmark.

NemID kan fx anvendes, hvis man skal søge ind på en uddannelse i Danmark, tilgå sine pensionsoplysninger i en dansk pensionskasse, eller hvis man har været under behandling på et hospital i Danmark og fx ønsker at se sine journaloplysninger.

NemID består af et personligt bruger-id, en adgangskode og et nøglekort (i pap) med en række engangskoder. Hver gang man skal logge på en hjemmeside der anvender NemID, taster man først sit bruger-id og sin adgangskode og derefter en kode fra sit nøglekort.

Nøglekortet kan erstattes af den såkaldte NemID-nøgleapp. Dette er en app til tablets og smartphones, der er et digitalt supplement til nøglekortet. Vælger man at anvende nøgleappen, er det dog vigtigt, at man bevarer det fysiske nøglekort, da man kan få brug for det i nogle særlige situationer.

Digital Signatur

Når man får et NemID udstedt hos Rigsombuddet, er det et NemID med offentlig digital signatur. En digital signatur er en elektronisk underskrift, der sikrer, at man er den, man giver sig ud for at være, når man underskriver i forbindelse med elektronisk kommunikation. Med en digital signatur kan man elektronisk underskrive dokumenter fx i forbindelse med huskøb/salg i Danmark.